lauantai 30. tammikuuta 2016

Mikä on koulun tehtävä?

Koulutusalan Educa- messuilla oli ilo kuunnella Saku Tuomista Suomalainen opettaja 2.0 -luennolla. Tuominen vertasi suomalaista opettajaa FC Barcelonan jalkapallojoukkueeseen. Miten jotain, mikä on jo todettu maailman parhaaksi, voi vielä kehittää? 

Kun aletaan pelaamaan ihan toisenlaista jalkapalloa, katseet kääntyvät kohti Barcelonaa. Miten joukkue selviää uusista taktisista kuvioista, uudesta pelitavasta? Sama tilanne on maailmalla koulutuksen suhteen, katseet ovat kääntyneet kohti Suomea. Mikä on Suomen vastaus koulun muutoshaasteisiin?

Koulun tarkoituksen, tehtävän, voi kiteyttää seuraavasti: Ensinnäkin koulun ja koulutuksen tehtävä on  yleissivistävä ja akateeminen. Tällä hetkellä on kuitenkin oleellista huomioida se, että oppimista tapahtuu muuallakin kuin koulussa eli koulun tehtävä kokoavana voimana korostuu enempi kuin koskaan ennen. Koulun tärkeimpänä tehtävänä on antaa kaikille nuorille eväät pärjätä maailmassa, riippumatta siitä, mitä maailmassa tapahtuu. Ravitsevimmat eväät koostuvat varmasti yhdistämällä niin ajattelun kuin tekemisenkin taitoja, yksin ja yhdessä.  

Niin Tuominen kuin positiivisuustutkija Kaisa Vuorinenkin korostavat vahvuuksien ja itseensä uskomisen, minäpystyvyyden, merkitystä. Usko omiin kykyihin oppia uusia asioita vakiintuu varhain. Kaikki ymmärrämme kuitenkin sen, ettei pelkkä usko omiin kykyihin riitä. Sen lisäksi tarvitsemme myös uskoa ja luottamusta siihen, että jaksamme tehdä sen määrän töitä, mitä uuden oppiminen vaatii. Jos emme usko jaksavamme harjoitella uutta taitoa, tuskin sitä opimmekaan. Kun puhumme lapsista, mielenkiintoisen lisän asiaan tuo se, että tutkimusten mukaan vanhempien uskomukset lapsiensa kykyihin ovat yhteydessä lasten koulusuorituksiin.

Älykkyys ja tunnetaidot yhdessä muodostavat edellytykset ihmisen toiminnalle. Duckwoth & Seligmanin (2005) tutkimustulokset väittävät, että itsesäätelykyky ennustaa akateemisia tuloksia paremmin kuin älykkyysosamäärä. Onneksemme itsesäätelykyky on tunnetaito, jota voi harjoitella ja opetella. 

Mitä mieltä olette, miten koulu mielestänne tällä hetkellä hoitaa tehtävänsä?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti