torstai 15. lokakuuta 2015

Liikkuva koulu

Hallituksen osaamisen ja koulutuksen kärkihankkeiden tavoitteena on luoda pysyvä muutos suomalaiseen koulutukseen. Hallitus osoittaa kuuden kärkihankkeen toteutukseen yhteensä 300 miljoonaa euroa vuosille 2016–2018. Peruskoulun uudistamisella vauhditetaan uutta oppimista ja liikkuvaa elämäntapaa. Peruskoulun uuden pedagogiikan, uusien oppimisympäristöjen ja opetuksen digitalisaation tavoitteena on parantaa oppimistuloksia, uudistaa pedagogiikkaa kokeillen ja tehdä oppimisesta innostavaa läpi elämän.

Yksi kärkihankkeista on asettanut tavoitteeksi tuoda tunnin liikuntaa jokaisen peruskoululaisen päivään mm. Liikkuva koulu –hankkeen turvin.

Vantaalla on Liikkuva koulu -hanke jo muuttunut hankehumpasta pysyväksi toimintatavaksi. Kaupungin palkkaamat työntekijät tukevat kouluja oppilaiden liikuttamisessa mm. opettajien ja välkkäreiden koulutuksen ja yhteisen ideoinnin kautta. Kouluympäristön monipuolistamisessa olemme saaneet myös apua esim. lattiateippausten ja jumppapallojen muodossa. Seuraavana yhteisenä projektina ovat pihamaalaukset. 

Koulussamme Liikkuva koulu –toiminta on sujahtanut arkeen esimerkiksi välituntitoiminnassa, jossa oppilaille on tarjolla liikunnallinen sisävälitunti, ulkona on välinelainaamo sekä välituntileikittäjiä ”välkkäreitä”. Välkkäreinä toimivat isommat oppilaat. Lisäksi kehitämme ja monipuolistamme liikunnan opetusta ja kiinnitämme huomiota koko koulupäivän liikunnallisuuteen. Koululle onkin hankittu jumppapallojen lisäksi tasapainolautoja, säkkituoleja ja seisomapöytiä vaihtoehdoksi tuolissa istumiselle. Retket lähimetsään, metsävälitunnit ja luonnossa liikkuminen tuovat koulun arkeen myös liikunnan iloa ja riemua. Voi myös olla, että joku päivä kotitehtäväksi annetaankin ”liikuntaläksy”.  Liikuntaläksy voisi olla liikuntaa lähellä kotia ja koulua yhdessä muiden ikätovereiden kanssa.

Myös erilainen kilpailutoiminta kuuluu liikuntaan. Koulumme ottaa osaa aktiivisesti Vantaan liikuntatoimen järjestämiin tapahtumiin ja kilpailuihin, mm. jalkapalloturnauksiin, maastojuoksuun, salibandykisoihin sekä hiihtokilpailuihin. Koulumme oppilaat järjestävät myös omia turnauksia, joissa vastuuoppilaat organisoivat turnauksen, toimivat valmentajina ja joukkueenjohtajina. 

Keinoja on varmasti monia, pääasia on, että oppilaan omaehtoinen liikunta lisääntyisi ja liikunnasta tulisi osa jokaisen lapsen arkea. 

Stadium lahjoitti 1.luokille liikuntavälinekassin.
1. luokat saivat Stadiumilta välinekassit, joissa oli mm. sählymailoja ja -palloja, koripallo sekä jalkapallo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti