maanantai 12. tammikuuta 2015

Avatar oppijan sisäisen kukkasen etsijänä

"Koulu on tärkein asia maailmassa." Viimeistään tällä lauseella Olli Hietanen (Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto/Turun kauppakorkeakoulu) hiljensi salin Vantaan perusopetuksen johtoryhmien kokouksessa 8.1.2015. Suomalainen koulu on hänen mukaan toteen eletty amerikkalainen unelma, sillä ahkeruuden ja omien unelmien kautta jokaisella on maassamme mahdollisuus tulla putkimieheksi, poliisiksi, lääkäriksi, filmitähdeksi tai presidentiksi. Peruskoulun avulla olemme onnistuneet osallistamaan suuren joukon ihmisiä hyvinvointivaltion rakentamiseen.

Maailma muuttuu, ja muutos on jatkuvaa. Katulyhtyjen sytyttäjän ammatin lopetti Edison. Uusia "edisoneja" tulee aina olemaan, vieläpä kiihtyvään tahtiin. Niin kauan kuin meillä on uudistuva ja kehittyvä suhtautuminen oppimiseen ja koulutukseen, me keksimme myös keinot vastata maailman muutokseen. Syntyy uusia innovaatioita. Väitetään, että teknologia tulee viemään ihmisiltä työpaikat. Tämänkin väitteen Hietanen kumosi todeten, että robotiikka ja automaatio synnyttävät myös uusia työpaikkoja, toki erilaisille osaajille kuin ennen. "Kreikan taloudella ei mene huonosti siksi, että siellä on liikaa robotteja – vaan siksi, että niitä on liian vähän."

Oppimateriaalin kehittyminen on ollut räjähdysmäistä viime vuosina. Perinteinen oppikirja on saanut seurakseen erilaisia sähköisiä materiaaleja. Hietasen mukaan seuraava askel on kirja, joka oppii samalla tavalla kuin oppilaskin. Kirja aistii myös oppilaan aktiivisuustason ja tunnetilan ja pystyy sitä kautta tarjoamaan oppilaalle oikean tasoisia, motivoivia ja innostavia tehtäviä. Yhä vapaammin voi valita oppimisen ajan ja paikan. Raja koulun ja vapaa-ajan välillä hämärtyy.

Ovatko meillä tulevaisuudessa robotit, hologrammit ja avattaret opettajina ja kouluavustajina, jää nähtäväksi. Oppimisympäristöt ovat jo muuttuneet kohti luovempia tilaratkaisuja. Teknologian avulla oppijat matkustavat vieraisiin maihin, merten syvyyksiin ja antiikin Kreikkaan. Kielten opiskelu muuttuu varmasti merkittävästi, jos saamme käyttöömme Chatpotit, jotka auttavat meitä näkemään ja kuulemaan kaiken suomeksi.

Lopuksi kuitenkin kaikkein tärkein viesti Tulevaisuusvaliokunnalta: "Jokaisen ihmisen sisällä on kukka, jokin asia, jossa juuri hän on kauneimmillaan. Ei verrattuna muihin, vaan omana itsenään. Varhaiskasvatuksen, koulujärjestelmän ja työelämän on saatava nämä kukat esiin."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti